tiistai 2. kesäkuuta 2015

Hoitokanat

Broilerin siipiä, -kaularankoja ja -sydämiä

Ja sitten hieman niistä hoitokanoista joista oli alkuvodesta jo vähän mainintaa. Pari laatikollista oli Emmin pakkasessa hoidossa sillävälin kun Posti kuljetti koirien pakastinta :). Eli siis meillä on koirat siirretty kokonaan raakaruokinnalle. Mainittakoon heti alkuunsa, että raakaruokinta ei ole sama asia kuin Barf. Se selviää netistä melko helposti. Meillä saavat lisänä myös ruuantähteitä.

 Mitäs nyt sitten noin 5kk jälkeen. Koirat näyttävät edelleen koirilta, karva kiiltää, jalat eivät ole vääntyneet, hampaat eivät ole tippuneet suusta, vähän liian paksuja ovat (ruokamäärät vielä hakusessa), kakkaa tulee vähemmän. Ihan samalla tavalla on energiaa kuin ennen ruokinnan muutosta. Mitään erityisen loistavaa muutosta en ole huomannut, mutta toki saivat lihaa ja luita jo ennenkin kuivaruuan lisänä.

Kasvattien sairastuminen on saanut minut pohtimaan asioita, sekä tarkastelemaan myös omaa toimintaa kriittisesti. Missä voisi olla vika, ja voisiko jotain tehdä vielä paremmin? Tarkastelemaan ja kyseenalaistamaan asioita aivan uudessa valossa. Ajattelemaan asioita itse. Onko vika koirassa vai systeemissä, jos koira ei kestä systeemiä?

En vielä jaksa avata aihetta enempi, mutta kun vaikka miettii mitenkä ihan nämä ihmislapset syövät - toteutuvatko eri ravinto-aineiden optimaalliset suhteet ja saanti joka aterialla kuinka täsmällisesti, on ihan hyvä alku. Ja silti niistä tuntuu kasvavan ihan ihmisen näköisiä ja kokoisia otuksia - ilman niitä vääntyneitä jalkoja -  Entäpä tilanne jos tilanne siirretään kehitysmaalaiseen perheeseen? Ihan ihmisiltä näyttävät sielläkin. Tarvitseeko koira sitten välttämättä joka aterialla kaikkea optimaalisesti?

Entä mitä koirasi söisi jos sen päästäisi vapaaksi luontoon - tuskin vehnää pellosta heti ensimmäisenä. Omat tonkii maasta juuria, keppejä, mustikoita, kastematoja ja heinäsirkkoja. Raatoja, varmaan tuorettakin jos saisivat kiinni. Tarvitseeko koira viljoja? Onko niistä toisaalta mitään haittaakaan? Mitä jos söisi vain pelkästään pitkälle prosessoituja ja teollisesti valmistettuja ruokia koko elämänsä? Joka pitäisi olla mahdollisimman pitkä ja terve. Kuivaruokaa, joka säilyy lämpöisessa vuoden, sisältäen paljon "lihaa" ja rasvaa. Entäpä vielä pidemmällä aikavälillä, 5 tai 10 sukupolven jälkeen? 

Ihmisillä erilaiset viljat ja autoimmuunisairaudet on pysytty tutkimuksissa yhdistämään toisiinsa. Teollinen, pitkälle prosessoitu koiranruoka on tainnut myös yleistyä viimevuosikymmenien aikana voimakkaasti.. kuin myös yleinen hygienia ja eläinlääketiedekin on mennyt eteenpäin paljon. En tiedä olivatko esimerkiksi immunologiset ongelmat yhtä yleisiä 50-60 luvulla? Mitä koirat söivät silloin?

Käsittääkseni koirilla, rodusta riippumatta, ovat erilaiset sairaudet, myös autoimmuunisairaudet lisääntyneet viimeaikoina aikalailla. Kuin myös ihmisillä. Kaikkea en suorilta käsiltä ihan noin vain laittaisi pelkkien sukusiitosprosenttien piikkiin, enkä välttämättä nyt ruokinnankaan. Toki luulen, että koirassa täytyy olla jokin geneettinen alttius, jonka sitten jokin ulkoinen tekijä laukaisee. Miten ja minkä prosessin seurauksena tämä alttius on sitten muodostunut, onkin toinen juttu.

Suosittelen lukemaan ja hankkimaan paljon tietoa, ajattelemaan itse,
kyseenalaistamaan ja suhtautumaan kriittisesti :)  

Linda ja aamun menu

Ei kommentteja: